Меркел призова за по-ниски данъци в Германия

Германският канцлер се обяви за реформиране на данъчната и пенсионната система

144 ~ 2 мин. четене

По-ниски данъци и пенсионни вноски, поиска германският канцлер Ангела Меркел. Тя призова опозиционните партии да прекратят блокирането на тези предложения в горната камара на парламента. Според нея трябва да се сложи край на автоматичното увеличение на данъците, само защото не се отчита инфлацията.

"Ръстът на германската икономика може да бъде стимулиран повече от всичко друго чрез повишаване на вътрешното търсене", посочи канцлерът. Според нея обаче това може да стане само с по-ниски данъци. Според направените изчисления в момента високите ставки и инфлацията носи по 20 млрд. евро загуби за икономиката.

Битката за понижаването на данъците се оформя като ключов проблем преди изборите догодина, на които Меркел се надява на преизбиране за трети мандат.

В Германия данъчните ставки не отчитат инфлацията, което осигурява на хазната милиарди евро приходи всяка година. Системата не е променяна от 1958 г., а между 2005 и 2010 г. благодарение на този подход държавата е получила допълнително 76 млрд. евро. Година по-късно сумата е достигнала 22 млрд. евро.

Меркел отбелязва също, че има нужда от реформиране на свръхтаксата, плащана от германските потребители за производството на "зелена" енергия, след като в понеделник операторите на електропреносните мрежи в страната обявиха, че през 2013 г. тя ще нарасне с 47% до 5.3 евроцента за киловатчас.

Тя изтъкна, че не е правилно толкова много компании да бъдат изключвани от плащането на свръхтакса, прехвърляйки тежест, подкрепяйки критиците на системата, които се оплакват, че изключенията са отговорни за планиранията рязък ръст на свръхтаксата.

"Трябва да отново да прегледаме всичко това и да видим дали бе правилно да предоставим толкова големи облекчения за компании, които не се конкурират на международните пазари", подчерта канцлерът. ДВ момента повече компании са освободени от свръхтакса, отколкото са конкуриращите се на международните пазари", добави тя.

Меркел добави, че законът за възобновяемата енергия, който помогна на Германия да се превърне в световен лидер в областта, трябва да бъде реформиран заради резкият скок на свръхтаксата. "Виждам спешна нужда за реформиране на закона за възобновяемата енергия", посочи тя.

Германия произвежда 25% от ползваната в страната енергия от силата на вятъра, от слънчевите лъчи и биомаса.

Подкрепи Economic.bg