Метанът с 20 стотинки нагоре

Цената му се е покачила само за месец и ще скочи отново през лятото с повишението на акциза. Въпреки това той си остава най-евтиното гориво

Метанът поскъпна рязко с около 20 стотинки за по-малко от месец. В края на март най-евтиното гориво на повечето места в София се продаваше за 1,40 -1,42 лева за килограм, а днес цената му се движи между 1,59 и 1,78 лева, съобщи бТВ.

Търговците коментират поскъпването като очаквано предвид факта, че цената на петрола е обвързана с тази на природния газ. Въпреки че метанът е единственото гориво, което не е производно на черното злато, цените им са обвързани.

Очакванията са най-евтиното гориво да скочи с още 5 стотинки през лятото, когато бъде въведен новият акциз. Търговците не изключват и по-голямо покачване на цената, ако прогнозата за рязък скок на бензина се сбъдне. Въпреки увеличението обаче няма регистрирано намаление на потреблението.

В България има малко над 60 000 автомобила, които ползват метан. Голяма част от тях са таксита.

Колкото и да поскъпне обаче метанът остава най-евтиното гориво. Простата сметка показва, че ако при зареждане за 16 лева могат да се изминат между 180 и 220 километра градско каране. С бензин за 16 лева пътуването ще бъде между 60 и 80 километра.

 

Коментари: 0