Microsoft спря продажбите на смартфоните Motorola

Международната търговска комисия е разпоредила, че Android OS смартфоните на придобитата от Google компания нарушават един от патентите на софтуерния гигант

6784 ~ 1 мин. четене

Интелектуалната собственост се превръща във все по-важен фактор, който сблъсква водещите технологични компании в съдебните зали по цял свят. В момента вероятно трудно можем да се сетим за име на популярен производител на електронни устройства, който да не е замесен в подобен конфликт. Битката между най-големите брандове в съда продължава с пълна сила и последните от тях, които сега привличат вниманието ни са Microsoft и Motorola, информира arstechnica, цитирани от digital.bg.

Данните разкриват, че Международната търговска комисия е разпоредила, че Android OS смартфоните на придобитата от Google компания нарушават един от патентите на софтуерния гигант. Успоредно с това властите наложиха забрана на Motorola да продава засегнатите устройства на американския пазар. Несъмнено това е голям удар за компанията, тъй като според данните в списъка влизат общо 18 мобилна продукта, сред които Atrix и Droid смартфоните, както и таблетите Xoom.

Въпросният патент, според Microsoft е свързан с Exchange Active Sync технологията и покрива базови за съвременните смартфони функции. Любопитното е, че в момента единствената възможност за Motorola се крие в ръцете на президента на САЩ, Барак Обама.

Именно той разполага с 60-дневен срок да отмени или одобри решеието на съда, а дотогава компанията няма да може да продава популярните си модели в страната. Предстои да видим как ще се развие делото за в бъдеще, но по всичко личи, че Motorola ще се окаже принудена да сключи лицензионно споразумение с Microsoft, за да избегне бъдещи проблеми.

Подкрепи Economic.bg