Миков свиква извънредно парламентарно заседание другата седмица

Председателят на Народното събрание ще спази желанието на депутатите от ГЕРБ

152 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Лятната ваканция на депутатите в крайна сметка ще бъде прекратена две седмици по-рано от планираното. Още следващата седмица ще бъде свикано извънредно парламентарно заседание, за да се обсъди ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще спази желанието на депутатите от ГЕРБ и ще свика извънредно заседание на парламента още следващата седмица. Това казал самият той пред в. "Преса". Веднага след налагането на ветото, Миков обяви, че извънредното пленарно заседание ще бъде на 30 август - ден преди официалния край на лятната ваканция на народните представители.

Председателят на НС е изпратил писмо до ръководителите на парламентарните групи, за да ги попита кога точно е удобно да се съберат. Според него нямало да има проблем с осигуряване на мнозинство за преодоляване на ветото на президента срещу актуализацията на държавния бюджет.

Според парламентарния правилник председателят е длъжен да свика заседание, ако то е поискано от над една пета от депутатите (48), като срокът е седем дни след постъпване на искането, независимо дали Народното събрание е във ваканция, или не. Не е посочено обаче какво се случва, ако председателят откаже да направи това по някаква причина, включително и заради вече насрочена друга дата за заседание. Затова от ГЕРБ изразиха съмнения дали желанието им ще бъде удовлетворено.

В писмото си до групите Михаил Миков отбелязва, че свикването на заседание на 30 август е осигурявало "възможност за провеждането на по-пълни, задълбочени и всеобхватни консултации с всички заинтересовани страни" и отговарял на призива на президента и желанието на гражданите за прозрачност. Той изказва съжаление, че в този срок няма да могат да бъдат проведени обществените дискусии, за които е апелирал държавният глава.

Подкрепи Economic.bg