Борисов: Всички удари са насочени към ГЕРБ

Бившият премиер заяви, че няма ангажимент към политическите лидери на Реформаторския блок, а с призива си се е обърнал по-скоро към техните избиратели

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Към избирателите на формациите от сегашния Реформаторски блок, а не към техните партийни лидери е бил насочен призивът на ГЕРБ за обединение срещу правителството. Това обясни бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия.

През седмицата той се обърна към Реформаторския блок с поканата за съставяне на общ план за сваляне на правителството на Пламен Орешарски, както и за съвместно управление след това. Предложението му беше отклонено от лидерите на СДС, ДСБ и Движение "България на гражданите", които са част от Реформаторския блок.

В коментар за отказа им, днес Борисов заяви, че няма ангажимент към политическите лидери на тези партии, а с призива си се е обърнал по-скоро към техните избиратели. "На протестите ходят и наши, и техни избиратели, и хора, които са непартийни. Всички трябва да се обединим, за да свалим това правителство. Протестите станаха по-рехави, защото хората не виждат надежда. Добре е в следващия парламент да има повече дясно, защото лявото, виждате, е монолитно", обясни мотивите си лидерът на ГЕРБ и уточни към какво точно е призовал: "Не съм им предложил заедно да правим изборни листи, да правим коалиции, а само да се направи един общ национален митинг, за да се покаже на хората, че има шанс това правителство да падне и да се направи национално отговорно правителство".

Той призна, че ГЕРБ не може да победи на избори така, както е ставало в предишни години, тъй като вече БСП и ДПС трябва да се разглеждат като единна структура. "Сега пак сме първи, но трябва да потърсим партньори или трябва да търсим варианти за друг тип управление", заяви той.

Обръщайки се отново към лидерите в дясно, той заяви, че иска да насочи вниманието им към това, че БСП и ДПС не казват нищо лошо към тях, а всички удари са насочени срещу ГЕРБ, защото това е партията, която ги побеждава. "Нека да си дадат сметка: ако няма да правят утре коалиция с БСП и да приемем, че имат не 30, а 110 депутата, с кой ще работят? Ще се озоват в моето положение", заяви Бойко Борисов.

Той отново призова народните представители да прекъснат ваканцията си заради президентското вето. Обясни, че би подкрепил да се изтегли заем за електронно правителство или за енергийна ефективност, а "не да вкарват парите в резерва на ниска лихва, а да ги взимат на висока и да ги похарчат непрозрачно".

Подкрепи Economic.bg