Милионерите в САЩ растат бързо

До 2017 г. се очаква да се появят нови 5 млн. милионера

92 ~ 1 мин. четене

През следващите 5 години в САЩ ще се появят нови 5 млн. души със състояние над 1 млн. долара, пише в коментар на CNBC, базиран върху изследване на швейцарската банка Credit Suisse.

Изследването посочва, че до 2017 г. броят на милионерите в САЩ се очаква да достигне 16.9 млн. души. Това би представлявало ръст от 53% спрямо настоящия им брой.

Като милионери са определени онези, чиито активи минус дълговете им се оценяват на над 1 млн. долара.

От Credit Suisse изтъкват, че в Северна Америка в момента има над 40 000 души със състояние над 50 млн. долара.

Ако прогнозите се оправдаят, САЩ ще запазят първото си място в света по този показател. Дори при очакван ръст от 70% на милионерите в Китай и Азия като цяло през разглеждания период, регионът ще има с 50% по-малко милионери, отколкото ще бъдат те в САЩ.

Очакванията са до 2017 г. в света да има над 46 млн. милионери, което ще представлява увеличение с 18 млн.

Разбира се, че данните за увеличението на милионерите няма да бъдат приети със задоволство от нито една част на политическия спектър. Лявоориентираните вероятно ще кажат, че ръстът доказва как само богатите се облагодетелстват в настоящата икономическа ситуация. Дясноориентираните ще определят прогнозата като прекалено оптимистична и дефектна.

Със сигурност предвижданията на Credit Suisse съдържат множество неизвестни и предположения. Например за Франция се прогнозира 50% ръст на милионерите, което при настоящите планове на богатите хора в страната за прехвърляне на регистрациите на бизнеса им в чужбина се очертава като нереалистично.

Подкрепи Economic.bg