Министерство на образованието търси над 1900 учители

Най-голям е недостигът на преподаватели по английски език

Министерство на образованието търси над 1900 учители
3797 ~ 1 мин. четене

Министерство на образованието (МОН) търси малко над 1900 учители седмици преди началото на новата учебна година. Най-голям е недостигът на преподаватели по английски език - 173. Търсят се и 100 математици. Любопитното в случая е, че кризата за педагози постепенно засяга не само чуждите езици и точните науки, но и българския. Към момента в страната безуспешно търсят 77 литератори, които да обучават малчуганите на родна реч, пише в."Преса".

Не само учителите, но и учениците намаляват. Наесен вратите си за децата ще отворят 10 училища по-малко. Става дума за седем учебни заведения в малки населени места, които хлопват кепенци поради липса на достатъчно възпитаници. Три техникума също прекъсват работа заради недостиг на кандидати. Въпреки негативната тенденция нито едно дете няма да остане без обучение. Дори и в селото да има един ученик, той ще бъде извозван ежедневно до най-близкото средищно училище.

В момента продължават да текат ремонтни дейности в 566 от близо 2000-те училища у нас. Уверенията на строителните фирми са, че до 15 септември ще са приключили всички дейности около обновяването на класните стаи и дворовете. Риск майсторите да не приключат до първия звънец има в 25 училища. Работата им обаче няма да пречи на нормалното протичане на занятията, обясниха от образователното министерство.

Коментари: 0