Министър-председателят разпореди проверка на ЕСО

Премиерът определи намеренията на миньорите от "Мини Марица изток" да стачкуват като "неразумно действие"

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Служебният министър-председател Марин Райков е разпоредил да се направи проверка на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Дейността на ЕСО ще се проверява от Инспектората на Министерски съвет и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), информира kmeta.bg.

Проверката е насочена върху дейността на Централното диспечерско управление към ЕСО, като ще се търси отговор на въпроса, защо енергията от скъпи централи се въвежда приоритетно пред по-евтината енергия от други централи.

"Нагласата ни не е позитивна по отношение на хипотезата за вдигане цената на тока от 1 юли". Така дипломатично служебният премиер обясни позицията си по отношение на исканията за поскъпване на електроенергията. Той коментира и намеренията на миньорите от "Мини Марица изток" да стачкуват. "Подобно неразумно действие може да предизвика щети за милиони, които ще са много по-негативни, отколкото сигналът, който те ще дадат на правителството. Съветвам ги, да не предприемат такива авантюристични стъпки", заяви Райков.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев пък съобщи, че ведомството му изяснява, дали не могат да се свият още външните разходи в мините, защото досегашните данни показвали, че има възможност за подобно действие. 

"Направен е внимателен анализ на трите ЕРП-та, като две от тях бяха посочени от прокуратурата, като "чисти". Това ясно говори за безпристрастност в работата на прокуратурата", каза Райков по повод проверката в електроразпределителните дружества. "По отношение на ЧЕЗ - очевидно има основание за притеснение. Тези основания за притеснение следва да бъдат доказани и аз вярвам, че вероятно ще бъдат", допълни той.

Подкрепи Economic.bg