Младенов: Путин не идва само заради АЕЦ „Белене“

България и Русия имат взаимен интерес в много сфери

128 ~ 1 мин. четене

Отношенията между България и Русия не се базират само на проекта АЕЦ "Белене". Нашите икономически отношения се развиват много добре и са много по-дълбоки. Не само заради ръста на руските туристите, но и заради факта, че много руски граждани си купуват имоти в българските курорти. Така министърът на външните работи Николай Младенов коментира в интервю за TV7 пристигането на руския президент Владимир Путин. Той пристига в София на 9 ноември.

"Следващият етап в отношенията ни е изграждането на газопровода "Южен поток", който е един от етапите за диверсификация на енергийните доставки в България. Има много неща, които да се обсъдят с Владимир Путин. Работим от много време по тази визита", обясни Младенов.

По думите му има теми, които са от взаимен интерес за двете страни. Не може отношението към Русия, или която и да е страна, да е омраза или любов, твърди дипломат №1.

"Там, където можем да подпишем нови договори, нека да го направим по един нормален начин, без да се прецакваме. Русия не е Съветския съюз от миналото, а България не е Народната република. Това променя правилата, по които работим. Нека се отнасяме спокойно. Нека в арбитража в Париж никой да не се опитва да прецака България", каза още Младенов.

Той е категоричен, че изказването на Симеон Сакскобурготски за АЕЦ "Белене" е цинично. В блога си бившият премиер сравни значимостта на атомната централа с влизането на България в Европейския съюз и НАТО.

Подкрепи Economic.bg