Moody's ще понижи още рейтинга на Кипър

Причината е забавянето на преговорите с международните кредитори

Международната рейтингова агенция Moody's обяви, е възможно дългосрочният рейтинг на Кипър да бъде понижен още,заради липсата на напредък на преговорите с международни кредитори, предаде "Франс прес".

Само пет седмици след орязването на рейтинга на страната, агенцията ще преразгледа оценката й (В3) с оглед на възможно понижение понеже смята също, че бюджетният й дефицит ще се окаже по-голям от очакваното.

Забавянето на преговорите с "тройката" кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) и несигурност за това кога тя ще получи подпрепата са причините за преразглеждането на оценката , се казва в позицията на  Moody's.


През октомври тя вече понижи рейтинга на Кипър с три степени - до “B3“ от “Ba3“ с негативна прогноза, заради дълбоките трудности в банковия сектор, тясно свързан с Гърция.

Кипър, член на еврозоната,  през юни поиска да се възползва от финансова помощ, надвишаваща 10 млрд. долара поради бюджетните проблеми и е нобходимостта от рекапитализация на местните банки, пострадали при реструктурирането на гръцкия дълг.

Коментари: 0