Moody`s запази рейтинга на Испания

Кредитната агенция остави дългосрочния рейтинг на ниво "Ваа3"

92 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международната кредитна агенция Moody's потвърди дългосрочния рейтинг на Испания на сегашното ниво "Ваа3", но запази и "негативната" перспектива пред оценката по дългосрочния дълг.

Агенцията обосновава своето решение на първо място с изразената от Европейската централна банка (ЕЦБ) воля да предприеме изкупуване на испански държавни облигации, за да попречи на прекалените им колебания.

Според анализаторите на Moody`s Испания най-вероятно ще поиска като предпазна мярка кредитна линия от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), което ще позволи на ЕЦБ да започне програмата за изкупуване на испански облигации на вторичния пазар.

Освен това в комюникето се посочват "доказателствата", дадени от испанската държава за непоклатимия й ангажимент да прилага мерките за бюджетни и структурни реформи, необходими за стабилизиране на нейния дълг.

Агенцията се позовава и на процеса за престуктуриране на испанския банков сектор и подобряване на платежоспособността на банките, станали уязвими заради кризата. В заключение Moody`s изразява мнение, че подкрепата на еврозоната и ЕЦБ, заедно със собствените усилия на испанската държава, най-вероятно ще продължат да осигуряват на Мадрид достъп до дълговите пазари при разумни лихви, което ще даде на правителството необходимото време да стабилизира дълга си в близките няколко години.

На 10 октомври Standard & Poor's понижи с две степени рейтинга на Испания до "BBB-", което е само една степен над нивото "junk" (боклук). При тази оценка облигациите на Испания не представляват инвестиционен интерес.

Подкрепи Economic.bg