Mozilla спира поддръжката на Firefox за iOS

Браузърът няма бъде обновяван, докато Apple не промени политиката си

3641 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Mozilla Corporation обяви, че е взела решение да се откаже от платформата iOS на Apple, съобщава онлайн изданието CNET. Браузърът Firefox няма бъде обновяван, докато компанията от Купертино не промени политиката си.

"Основната причина за недоволството ни е поведението на Apple спрямо интернет браузърите на други компании", казва Джей Съливан, вицепрезидент на компанията.

Apple има строги изисквания за технологиите, които създателите на приложения за iOS могат да използват. Mozilla Corporation е принудена да използва UIWebView компонента на компанията от Купертино, който се използва и от всички останали браузъри. "Apple използва специфичен javascript за своя браузър Safari, който е по-бърз и така компанията дава предимство на собствения си софтуер и нарушава лоялната конкуренция", отбеляза Съливан.

Според анализатори, ходът на Mozilla може би не е много уместен. Те са съгласни, че компанията си има собствена мобилна платформа - Firefox OS, и в тази си позиция може да се конкурира с Apple, но посочват, че фактите говорят по-скоро в полза на създателите на iOS. В момента Mozilla държи малко над 1% от пазара на уеб браузъри, докато Apple - почти 55%.

Подкрепи Economic.bg