НАП ще дърпа първо здравните осигуровки

ДДС се възстановява до максимум 30 дни, увери Симеон Дянков

264 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Опасенията, че работници ще останат без здравни осигуровки след въвеждането от началото на 2013 г. на единната сметка за плащания към хазната не са основателни. Това увери в интервю за TV7 вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

"Здравните осигуровки са "пред скоба". Дори да се окаже, че дадена фирма е неизрядна служителите й няма да останат без здравни осигуровки. Това беше един от проблемите на първоначалното предложение, който беше изчистен в Парламента. Здравните осигуровки винаги се изплащат дори и фирмата да не си е платила корпоративния данък, ДДС и т.н.", поясни Симеон Дянков.

Според него целта на единната сметка е била да се намали административната тежест и да се прекъснат измамите с ДДС. "Средно голяма фирма в момента внася около 600 различни документа на година. При големите компании се стига и до 1200 документа. Целта на промяната е да се намали бюрокрацията и да се спрат измамите с ДДС. При единната сметка в НАП няма да се връща данъчен кредит на фирми, които не са платили социалните осигуровки", твърди финансовият министър.

Той отрече твърденията за голямо забавяне от държавата при възстановяване на ДДС. "По-закон трябва да връщаме ДДС до 30 дни. Това изплащане може да се забави само ако са намерени нарушения. При всички останали случаи ДДС се плаща до 30 дни", категоричен е Симеон Дянков. По думите му вече се прави анализ за възможността най-добрите данъкоплатци, които няколко поредни години си плащат редовно наложите, да си получат ДДС до 10 дни. Очакванията на Дянков са този анализ да е готов до един месец.

"БСП показва популизъм и незнание как се прави бюджет. Всеки бюджет си е за определената година. Никой няма право да казва, че след като сме завършили по-добре можем да си позволим повече пари. Тези 700 млн. лв. бяха за 2012 г." С тези гуми Симеон Дянков коментира предложението на опозицията да се дадат икономисаните пари за увеличение на пенсиите и майчинските.

"Единственото, на което съм склонен е да дам пари, с които да се работи по програми за намиране на работа на младите - тези, които сега идват от училищната или университетска скамейка", каза още финансовият министър.

Подкрепи Economic.bg