НАСА изведе нов телескоп в орбита

Основната задача на IRIS е да изследва хромосферата на Слънцето

644 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американската агенция за космически изследвания НАСА пусна днес в орбитата нов телескоп, насочен към Слънцето, предаде Reuters. Целта на телескопа IRIS (Interface Region Imaging Spectograph) е да определи по какъв начин температурата на Слънцето достига в неговата атмосфера няколко милиона градуса, изхвърляйки вълните частици, които определят границите в Слънчевата ни система.

Телескопът струва 145 млн. долара с разходите по изстрелването му и се предвижда да работи 2 години. Дължината му е 1.2 метра, а теглото – 204 кг.

Основната функция на телескопа е заснемане на прецизни снимки, които ще помогнат на учените да установят начина, по който светлината, излъчвана от повърхността на Слънцето, известна като фотосфера, се насочва към хромосферата. IRIS ще бъде разположен на 640 км над Земята и ще има непрекъсната видимост към цялото слънце.

Телескопът е бил изведен в самолет L- 1011 от военновъздушната база „Вандерберг” в Калифорния с ракета „Пегас”, която се е отделила от самолета на около 12 км височина и изкачи телескопа за 13 минути в орбита.

Коментари: 0