НАСА разбива две сонди в Луната

Космическите апарати прекараха месеци в орбита около земния спътник и изпращаха оттам информация

Две сонди на американската космическа агенция НАСА ще бъдат разбити в понеделник в повърхността на Луната, предаде bTV. Космическите апарати прекараха месеци в орбита около земния спътник и изпращаха оттам информация.

"Не очакваме голям удар или взрив. Техните резервоари за гориво са празни, а и сондите са с размерите на перална машина", каза шефът на проекта Дейвид Леман.

Сондите, наричани Ebb и Flow ще приключат своя живот около 22.28 ч. GMT на планинско било близо до северния полюс на Луната. Те ще се сблъскат с повърхността на земния спътник със скорост 1.7 км/сек.

НАСА няма да има възможността да заснеме сблъсъка, тъй като мястото на удара ще бъде в сянка по това време.

Животът на сондите се изчерпа заедно с горивото им и те навлизат във все по-ниска орбита. Ebb и Flow предадоха на Земята информация за съставяне на гравитационна карта на Луната с висока разделителна способност, което е важен момент в изучаването на възникването и развитието на твърдите планети в слънчевата система.

Сондите започнаха своята мисия на 1 януари на орбита от 55 км. и постепенно се снижиха до 23 км. над повърхността на Луната за по-детайлно изследване.

Коментари: 0