НЕК брани с фактури отнемането на лицензите на ЕРП-тата

Зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов обеща публичен отчет за дълговете на компанията

Автор: Николай Марченко

Зам.-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов се похвали с „нови доказателства” на Националната електрическа компания (НЕК) по процедурата за отнемането на лицензиите на електроразпределителните предприятия (ЕРП-та).

Те вече са предоставени на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). „Новите доказателства, които НЕК представи пред енергийния регулатор, са описаните фактури и начините, по които са направени прихващания в периода, за който върви спорът”, каза ресорният зам.-шеф на МИЕ.

По думите на Айолов, между обслужващото Западна България чешко дружество „CEZ България” и НЕК вече „има договорки за водене на преговори”. Според него и останалите дружества (EVN и Energo-Pro) трябва „да последват този път”. "Когато има спор, той се решава по цивилизован начин, все пак живеем в XXI век", твърди зам.-министърът.

Той обеща информация за задълженията на НЕК да бъде представена по искане на Комисията по енергетика в Народното събрание. "Не зная в решението на комисията по енергетика имаше ли записан срок, но такава информация ще бъде представена. Сумата, за която се говори, е от порядъка на 2,5 милиона лева, но ще бъде представена по разбивки", каза още Айолов.

Той допълни, че задълженията на НЕК са към доставчиците й. Включват обаче и вътрешната задлъжнялост в рамките на държавната компания-принципал - Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Коментари: 0