НЕК превежда 1.5 млн. лв. на "Топлофикация Перник"

За изплащане на дължимите суми към работещите в ТЕЦ "Бобов дол", мина "Бели брег", мина "Станянци", мина "Чукурово" и мина "Въгледобив Бобов дол" ще бъдат преведени 1.755 млн. лв.

384 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Националната електрическа компания (НЕК) ще преведе 1.5 млн. лв. на "Топлофикация Перник", с които ще се изплатят задълженията към работещите в Мини "Открит въгледобив"-Перник и "Топлофикация Перник". От КНСБ обявиха, че договорката е постигната на проведена днес среща между представителите на КНСБ, Федерацията на независимите синдикати на миньорите (ФНСМ) и директора на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Боян Боев.

За изплащане на дължимите суми към работещите в ТЕЦ "Бобов дол", мина "Бели брег", мина "Станянци", мина "Чукурово" и мина "Въгледобив Бобов дол" ще бъдат преведени 1.755 млн. лв.

В декларация от 24 юни 2013 г. ръководството на ФНСМ предупреди, че неритмичните плащания от НЕК към производителите на електро- и топлоенергия ще доведат до ескалиране на социалното напрежение сред работещите над 12 хил. души в тези дружества, които не могат да получават редовно работните си заплати. Към момента НЕК дължи на топлофикационни дружества от Югозападна България над 34 млн. лв., което е предпоставка за неизплащане на работните заплати на енергетици и миньори за м. юни, както и аванса за м. август 2013 г, обясниха от КНСБ.

По време на разговорите от синдиката са поискали гаранция за изпълнение на записаното в Националната енергийна стратегия 40% от производството на електроенергия да става с въглища местно производство.

Ръководствата на КНСБ и на ФНСМ, заедно с ръководствата на БЕХ, НЕК, МИЕ и съвместно с мениджърските екипи на топлофикационни и въгледобивни дружества, търсят работещи решения, за да се избегне фалитът на мини и ТЕЦ-ове, които единствени осигуряват поминък в цели региони, както и около 30% от товарната дейност на „БДЖ - Товарни превози" ЕАД.

В своята декларация от м. юни 2013 г. ФНСМ към КНСБ предупреди, че миньорите са готови да пристъпят към протестни, стачни и граждански действия, за да получават работните си заплати, изкарани с достоен труд.

Подкрепи Economic.bg