На плажа все пак ще може да се строят малки обекти

Регионалният министър Лиляна Павлова отрече да има проблем с концесиите на плажове

На първите сто метра от морето ще може да се строят обекти като заведения, спортни и атракционни съоръжения и детски площадки. Това е заложено в проекта на Закон за Черноморието, съобщи пред бТВ регионалният министър Лиляна Павлова. Нормативният акт би трябвало да забрани строежите на първа линия. Министърът уточни, че там няма да се строят големи бетонни сгради.

„Всеки си има бетон в града в който живее, всеки иска да отиде в природата, ще откажем туристите, ако продължим да изливаме бетон”, коментира Павлова. Ще бъде забранено и преминаването през плажна ивица на техническа инфраструктура и кабели. Заедно с това обаче няма да е задължително изграждането на пречиствателни станции и на някои места по морето ще продължат да се изливат отпадни води под формата на т. нар. заустване. „Безспорно е най-добре да има пречиствателни станции, но не навсякъде е необходимо да има. Морето е естествения пречиствател на водите, това се прави на много места по света”, обясни Павлова.

Тя отрече информациите, че 63% от плажовете ще останат без концесионери. По думите и в България има 208 плажа, 129 са предоставени на управление, от тях 60 концесия и 69 под наем. „25 нямаме право да ги отдаваме, защото са в гранична, военна защитена зона или са свлачища. Остават 50, които няма да са охранявани. Няма лошо, понякога хората искат да няма заведения, да няма чадъри”, уточни Павлова.

Министърът потвърди, че до 1 юли трябва да бъде пуснат участъка от магистрала „Тракия” до до Сливен, а „може и до Петолъчката”. 

Коментари: 0