Днес е Световния ден на свободата на печата

Вчера доклад на "Фрийдъм хаус" показа, че България е паднала с две места по свобода на медиите

Днес света чества международния ден на свободата на пресата. От 1993 г. 3 май е обявен за World Press Freedom Day. Решението на Общото събрание на ООН е резултат от Генералната конференция на ЮНЕСКО, която в резолюция 1991 г. «относно насърчаване на свободата на печата в света” е признала, че свободната, плуралистична и независима преса е основен елемент на всяко демократично общество.

По този повод, Фондация Демократични медии, ръководена от Георги Лозанов, Френският институт в България и Гьоте Институт в София организират серия от дебати и срещи под надслов " Европа в медиите и медиите в Европа" със специален акцент върху свободата на печата в контекста на кризата, представен от експерти, журналисти и очевидци; програмата "Медиите в Югоизточна Европа" на Фондация Конрад Аденауер имаше ролята на съветник на организациите подготвили събитието.

Вчера доклад на американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус" (Freedom House) за свободата на медиите по света показа, че България се е сринала с две места в годишната класация и вече заема 78-о място, като е изпреварена от страни като Бенин, Гвиана, Намибия и Източен Тимор.

Първите 65 държави в подреждането се смятат за свободни, докато последните 63 са несвободни. "Фрийдъм хаус" класира общо 196 страни, сред които България попада в групата на частично свободните, делейки едно и също място с Унгария.

Коментари: 0