Над 300 млн. т. храни се изхвърлят годишно

Похабяването на продуктите води до отделянето на 3.3 гигатона парниковите газове

132 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Годишно човечеството изхвърля над 300 млн. т. храни, които възлизат на обща стойност над 750 млрд. долара, пише Reuters, цитирайки доклад на Световната организация по изхранването (FAO). Похабява се водата, енергията, химикалите и земята, необходими за изработката на хранителните продукти.

"Масовото похабяване на храни играе важна роля в световната хранителна сигурност и сигурността най-общо", коментира Хосе Игнасио Силва, генерален директор на организацията на ООН по изхранването. "Ако ограничим загубите и похабяването на храна, можем да намалим натиска върху хранителното производство", смята той.

Освен хранителната несигурност, проблем е и обемът на парниковите газове, които се генерират от изхвърлените хранителни продукти - около 3.3 гигатона. От FAO уточняват, че повече парникови газове на година отделят единствено Китай и Канада.

В развитите държави най-големите загуби идват от хората, които купуват прекалено много храна и в крайна сметка накрая я изхвърлят. При развиващите се икономики най-много се хаби в резултат на неефективно земеделие и липса на места за съхранение на храните.

Подкрепи Economic.bg