Над 35 млн. лв. за земеделските стопани от ПРСР

19 проекта ще бъдат финансирани с 34.1 млн. лв. от бюджета на Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти"

236 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Над 35 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат инвестирани в модернизация на земеделските стопанства, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ).

Общо 19 проекта ще бъдат финансирани с 34.1 млн. лв. от бюджета на Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти", а други пет ще получат 1.33 млн. лв. по Мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства". Инвестиционните предложения по Мярка 121 са насочени предимно към преработката на плодове и зеленчуци, на месо и млечни продукти и производство на вина.

Финансиране спечелиха и два проекта за покупка на оборудване за билки. Едната фирма ще отглежда лавандула, маточина, бял равнец, жълт кантарион, риган, а кооперация от Търговище планира производствена линия за обработка на шипка, листа от бръшлян, стръкове балканска чубрица, кориандър, корени от коприва и глухарче. Средства по мярката ще получат и предприятия за производство на лютеница, кьопоолу, компоти, айвар, конфитюри и мармалади. Фирма от Хасковска област ще инвестира в бъчви от френски дъб и бокспалети за червени вина.

ДФЗ одобри и няколко проекта за модернизация на месопреработвателни предприятия, за изграждане на кланици и мандри. Една от фирмите ще произвежда и сирена "Гауди", "Тилзит", извара и катък.  Одобрени инвестиции има и за преработка на дървесина или за производство на енергия от биомаса.

С пари от бюджета на Мярка 121 ферма ще купи линия за сортиране, почистване и пакетиране на картофи и колесен трактор. Ще бъдат оборудвани и две стопанства за зърнени и технически култури. Одобрените проекти по мярката за гледане на плодове са 3 - на ферми за био череши, пъпеши, кайсии и бадеми. Те ще купят съоръжения за защита от диви животни и от слани и ще изградят съоръжения за съхранение на вода.

Подкрепи Economic.bg