Над четвърт от децата в България са с наднормено тегло

3,4 млн. души умират по света поради затлъстяване

Снимка: Reuters

Автор: Стилиян Гребеничарски

Близо 27% от момчетата и 26% от момичетата в България на възраст до 20 г. са с наднормено тегло, пише агенция БГНЕС, цитирайки резултатите от световно проучване на разпространението на наднорменото тегло и затлъстяването, публикувано от изданието The Lancet. Близо 7% от децата пък страдат от затлъстяване.

Процентът на мъжете над 20г. в България с наднормено тегло е близо 60, а затлъстели са 17%. Българките с наднормено тегло са 49%, а делът на тези със затлъстяване е 20%. В глобален мащаб страната ни, както и регионът на Балканите са сред страните с по-ниско разпространение на проблемите, свързани с наднорменото тегло.

Обширното изследване обхваща 188 страни за период от 1980 до 2013 г., а участие в него вземат над 150 учени. То е финансирано от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

В световен план, за последните 33 години броят на децата с наднормено тегло и затлъстяване се е увеличил с 47%, а този на възрастните с 28%. През 1980 г. общият брой е бил 857 млн. души, докато през миналата година достига 2,1 млрд. През 2010 г. се смята, че затлъстяването е довело до смъртта на 3,4 млн. души по света.

Затлъстяването е най-голям проблем в развитите страни, както и тези от Близкия изток и Северна Африка. Повече от половината от хората с наднормено тегло живеят в едва 10 държави – САЩ, Китай, Индия, Русия, Бразилия, Мексико, Египет, Германия, Пакистан и Индонезия. Делът на САЩ от общия брой е цели 13%. Въпреки че в нито една страна не е приложено устойчиво решение на проблема, то в развитите държави след 2006 г. се отчита спадане на темповете на затлъстяване.

Най-голямо увеличение на разпространението на затлъстяването сред жените има в Египет, Саудитска Арабия, Оман, Хондурас и Бахрейн. Прирастът при мъжете е най-сериозен в Нова Зеландия, Бахрейн, Кувейт, Саудитска Арабия и САЩ.

Световната здравна организация посочва, че затлъстяването сред децата и юношите в Европа е толкова разпространено, че може да наложи промяна в критериите за „нормално” тегло.

Коментари: 0