Швейцария няма да допусне българи на работа преди 2016 г.

Автор: Стилиян Гребеничарски Автор: Николай Марченко

Швейцария реши да удължи с две години временните ограничения за работници от Румъния и България, съобщават медиите в северната ни съседка. 

Агенция Mediafax информира, че това е мотивирано от правителството на конфедерацията със „защита на местните работници, квотите и контрола над заплащането и запазването на условията на труд по този начин”. Удължаването прилагането на ограниченията ще е в сила до 31 май 2016 г., според „протокол II от Споразумението за свободно предвиждане на хора между Швейцария и Европейския съюз”. 

Пояснява се, че съглашението от 1 юни 2009 г. позволява на властите да ограничават пазара си на труда за период от 7 години за всички новоприети държави членки на ЕС. Берн обаче има право за това, когато са налице неблагоприятните тенденции на трудовия пазар в алпийската държава. Преходният период вече бе удължен веднъж с три години през 2011 г. и за да бъде спазено споразумението, швейцарската страна няма повече право на отлагане.

Решението означава, че швейцарците и имигрантите, вече живеещи в страната, ще имат предимство при кандидатстване за работа пред гражданите на двете източноевропейски страни. Властите посочват данни от Федералното бюро по миграция, че квотите за граждани на двете балкански страни са изчерпани още преди години. Броят на дългосрочно живеещите българи и румънци се е повишил с 18% през изминалата година до 15 200 души.

Гражданите на всички страни-членки на ЕС, желаещи да останат в Швейцария повече от година, бяха обект на подобни квоти, съгласно предпазна клауза в договора на страната със съюза. Тази клауза, обаче, изтича в края на този месец. Местното правителство умува как да активира отново рестрикциите за всички граждани на ЕС - решение, което бе взето от избирателите в референдум на 9 февруари, по предложение на дясната Швейцарска народна партия.

Коментари: 0