Най-богатият индиец загуби 5.6 млрд. долара заради спада на рупията

56-годишният Мукеш Амбани е останал с нетно богатство от 17.5 млрд. долара

332 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Мукеш Амбани, най-богатият човек в Индия, е най-големият губещ сред милиардерите в страната от спада на рупията до рекордно ниски нива. Сривът на местната валута изтри 24% от богатството на Амбани.

Председателят на Reliance Industries - оператор на най-големия петролен комплекс в света, е загубил 5.6 млрд. долара от състоянието си от 1 май насам, когато започна ускореният силен спад на индийската рупия. 56-годишният Мукеш Амбани е останал с нетно богатство от 17.5 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите Bloomberg Billionaires Index.

Индийската рупия е с най-слаби показатели сред основните валути в света през последния месец. Натискът върху рупията се дължи на разпродажба на активи от международните инвеститори в развиващите се пазари заради опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще намали месечните стимули за американската икономика, които е момента са 85 млрд. долара на месец. От 3 юни досега международните инвеститори са продали индийски акции за нето 3 млрд. щатски долара.

От началото на май досега Анил Амбани, по-малкият брат на Мукеш, е загубил 17%, или 1.3 млрд. долара от богатството си. 54-годишният Анил Амбани има състояние от 6.3 млрд. щатски долара и е осмият по богатство човек в Индия, сочи още индексът на Bloomberg.

Подкрепи Economic.bg