Най-добре e да си майка във Финландия

Скандинавският полуостров е най-подходящото място за раждане на деца

552 ~ 1 мин. четене

Финландия е най-добрата страна в света за млади майки. Това показва годишно изследване на неправителствената организация Save the Children, предава ВВС.

България заема 43-а позиция в изследването, изпреварена от повечето си партньори в Европейския съюз (ЕС), но все пак доста по-напред от други държави от региона като Унгария, Румъния, Турция и Русия.

Проучването на Save the Children отчита пет основни фактора – средният доход на глава от населението, статистическият риск от смърт вследствие на майчинство, смъртността при децата под 5 години, нивата на образование и броя на жените на ръководни управленски позиции. Анализът обаче не взема предвид два други аспекта, които обикновено присъстват в подобни изследвания – колко щастливи се самоопределят самите майки, и къде майките имат най-много деца.

Скандинавският полуостров е най-подходящото място за раждане на деца – Финландия, Швеция и Норвегия окупират първите три места в класацията.Девет от челните десет страни са от Западна Европа. От нашия регион най-напред се класира Гърция (19-то място), а от някогашния соцлагер най-добре се представят Естония, Чехия и Беларус.

На другия полюс на класацията са страните от Централна Африка, които държат последните десет позиции. Най-несигурното място за майки е раздираната от гражданска война Демократична република Конго.

Подкрепи Economic.bg