Най-големият държавен инвестиционен фонд ще предприема повече рискове

Норвежкият петролен фонд управлява активи за над 600 млрд. долара

Най-големият държавен инвестиционен фонд в света планира да предприеме по-голям риск, тъй като се стреми да използва своята роля на стратегически инвеститор. Фондът предприема ход, който може да бележи нова тенденция за консервативната публична собственост при инвестиционните фондове.


Норвежкият петролен фонд, който има повече от 600 млрд. долара активи под управление, вярва, че може да бъде по-опортюнистичен в случаи като този с финансовата криза.

"Фондът може да използва своята същност като дългосрочен инвеститор за да играе ролята на доставчик на ликвидност в периоди, когато е има липса", каза Пол Хогеруд, ръководител на управлението на активи в министерството на финансите на Норвегия.

Фондът на Норвегия е лидер сред държавните фондове, като има голяма преднина пред най-близкия си съперник, Abu Dhabi Investment Authority, който има около 400 милиарда долара в активи, според консултантатската компания Roubini Global Economics.

Фондът в момента притежава 1% от всички глобални акции, но разглежда и книжата на по-малки компании, както и подценени акции, които имат шанс за висок растеж.

"Мисля, че можем да направим повече, за да увеличи експозицията към различни активи, така че да ограничим систематични рискови", каза Хогеруд, който оглавява екип от 12 служители, които вземат решение за разпределение на активите на фонда.

Коментари: 0