Най-малко 11,5% отстъпка за цената на газа

100% отпадат посредниците. Преговорите за цената ще продължат до четвъртък на обяд, каза Делян Добрев

Автор: Таня Киркова

Най-малко 11,5% ще бъде отстъпката за цената на газа от 1 януари 2013 г.  Толкова беше договорена да бъде, но за тази година, съобщи Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма след извънредно заседание на Пакта за индустриална стабилност, създаден през май.  Обсъдени са две теми – инвестиционното решение за проекта „Южен поток” и новият газов договор, който трябва да влезе в сила от 1 януари. 

Най-голям интерес за бранщовите организации на индустриалците е какви параметри на газовите цени са постигнати при преговорите с Газпром, защото България има една от най-високите цени на синьо гориво. Гголяма част от продукцията ни е за износ, което ни поставя в неизгодна позиция, каза Константин Стаменов, зам.председател на Пакта за индустриална стабилност и председател на Българската федерация на големите енергийни потребители.

Министър Добрев отказа да коментира достигнатата досега договореност за цената на газа пред индустриалците и пред медиите, защото преговорите с руската страна ще продължат до последния момент преди подписването на договора в четвъртък на обяд.  

Каква ще бъде цената на газа от януари и през първото тримесечие на следващата година , ще научите, когато на 10 декември Булгаргаз внесе своето предложение в ДКЕВР, обясни министърът.

Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов също отказа  информация по отстъпката и цената на газа от януари, но каза , че потребителите ще бъдат приятно изненадани.

 Думите му подсказват оптимизъм за по-голямо намаление от цитираното по-горе. 

100% е договорено премахването на посредниците при доставките на руски газ.

Вероятно е отпадането им от веригата на цената също да доведе до намаление с няколко процента, твърдят експерти.

Надявам се това да е първият министър, който ще успее да смъкне цената на газа, каза Кирил Домусчиев председател на КРИБ и член на УС на Пакта за стабилност. За пръв път в историята на това министерство сме канени, за да се вземат нашите становища, допълни Домусчиев.

 Бизнесът изцяло подкрепя проекта Южен поток . 600 млн.евро ще влязат като ДДС в хазната при изграждане на газопровода .

 България няма да загуби транзитните такси по 30 годишния договор. Приходите няма да са по-малко от 157 млн. лв., колкото получава сега за транзита на руски газ за Турция, Гърция и Македония, каза Добрев.

380 млн.куб.м. газ са нагнетени в хранилището в Чирен, при възможност за добив по 4 млн.куб. на ден тези количества са достатъчни да покрият нуждите на страната при нужда. .

Коментари: 0