Най-много милионери живеят в Катар

Повече от 14% от домакинствата в държавата имат активи за най-малко 1 млн. долара

236 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Катар е страната с най-голяма концентрация на милионери в света. Това показват данни от ново проучване на Boston Consulting Group. Повече от 14% от домакинствата в държавата имат активи за най-малко 1 млн. долара.  В световен мащаб тази цифра е 0.9%.

Според анализаторите на изследването малката близкоизточна държава дължи големия си брой милионери на процъфтяващата петролна и газова индустрия. Известно е, че Катар е на трето място в света с доказани резерви на природен газ. Държавата също така е с най-висок БВП на глава от населението  в Азия и на 4-то място в света. Това се дължи на фактът, че голяма част от създаденото богатство остава в страната.

Според доклада на Boston Consulting Group Швейцария, Кувейт и Хонконг се нареждат на 2-ро, 3-то и 4-то място съответно с 11.6%, 11.5% и 9.4%. Сингапур се нарежда на 5-то място в списъка с дял на домакинствата с активи за над 1 млн. долара с 8.2%. Сащ е на 6-то място по концентрация на милионери с 4.9%. В топ 10 влизат още Бахрейн, Тайван, Обединени арабски емирства и Израел.

Подкрепи Economic.bg