"Не може газът да е политически инструмент или оръжие"

Гюнтер Йотингер, еврокомисарят по енергетиката за натиска на "Газпром" върху Киев

Цитат на деня:

Автор: Николай Марченко

Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер за пореден път днес призова Русия да не използва природния газ „като оръжие за оказване на натиск“ върху Украйна, информира агенция France Presse (AFP).

Tой обаче се обяви за „временно” решение на газовия спор по време на пресконференция след заседание на Съвета на министрите от Енергийната общност в Киев.

Според Гюнтер Йотингер газовият и енергийният сектори като цяло не трябва да бъдат политически инструменти“. „Тези сектори не трябва да се превръщат в оръжия в тези трудни времена, в разгара на кризата между Украйна и Русия и между Европа и Русия”, категоричен бе комисарят.

Той предлага на Киев и Москва да подпишат временен договор до окончателното решение на Стокхолмския арбитраж за газовия дълg, за да се гарантира стабилното преминаване през зимен период 2014 - 2015 г.

„Идеята е да се намери междинно решение. Да се сключи временен договор за определено количество газ, който „Газпром” да достави на „Нефтогаз” на междинна цена”, каза еврокомисарят. 

Междувременно на Украйна не й достигат около 4-5 млрд. куб. м газ, за да изкара успешно зимата, отчете министърът на енергетиката и въгледобива на Украйна Юрий Продан. По думите на министъра, за нормалното преминаване през идния отоплителен сезон са нужни около 32 млрд. куб. м газ в периода септември 2014 – май 2015 г.

„Към днешна дата не ни достигат към 4-5 млрд. кубични метра газ за успешното изкарване на зимния период”, отчете Продан. Той отбеляза, че за между октомври и март Киев планира да получи чрез реверс 5.9 млрд. куб. м газ., а вътрешният добив на Украйна за същия период трябва да достигне обемите от около 10 млрд. кубика.

 

 

Коментари: 0