"Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него"

Бойко Борисов, министър-председател

Цитат на деня:

172 ~ 2 мин. четене

"Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него и мирни граждани да се избиват помежду си."

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред "Фокус" и обясни, че решението му за оставка "не подлежи на промяна при никакви обстоятелства".

"Вчера заявих, че държавата ми е по-мила, но нямаше пролята кръв. Днес заявявам отново, че държавата ми е по-мила и затова подавам оставка", каза Бойко Борисов.

Премиерът потвърди, че парламентарната група на ГЕРБ ще гласува оставката на правителството и няма да участва в съставянето на нов кабинет в рамките на 41-ото Народно събрание.

Бойко Борисов призова гражданите да не се поддават на провокации, "за да запазим стабилността в държавата".

"Истински ще се радвам да не трябва да се сбогуваме, особено с магистрала "Струма", не знам как ще я договорят, магистрала "Тракия", българите знаят, че за края на месец май им я бях обещал, сега не носим отговорност. Така са и мариците, така са и двата ЛОТ-а може би на Яна ще станат и на Струма, защото там процесите са необратими и там са вече на асфалт. Но, оттам нататък как ще се оправят, дано българите след тези събития оценят, че всяка капчица кръв по този асфалт, който с такава радост полагаме не ни е нужна и, че изграждането на инфраструктурата беше единственият начин следващите години да се повдигне икономическият растеж, да дойдат инвеститори и да станем нормална държава". Това e заявил премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на Министерския съвет, предаде по-късно днес правителствената пресслужба.

Пред министрите Борисов посочва, че София е един типичен пример за седем години близо управление на ГЕРБ. 

"В София, когато станах кмет, бяха приватизирани над 40 детски градини и синьо-червената мъгла, както я наричаха тогава, а сега в парламента, просто беше разпродала всичко. Аз го започнах, с Данчето Фандъкова последните няколко години мисля, че направихме това, което тогава само в предизборните кампании всички кандидати за кметове го казваха като какво ще стане някой ден. В тези срокове ние вложихме милиарди, София има едно от най-доброто метро в Европа и евтино при това, има Южната дъга, има Северната тангента, има естакадите на много места", отбелязва премиерът.

"Щеше да се случи това и с държавата, но в края на краищата хората имат право да изберат съдбата си", посочва пред министрите той.

Цялото изказва не премиера от днешното заседание на Министерски съвет вижте ТУК.

Подкрепи Economic.bg