Неочаквано голям търговски дефицит в Япония

През април разликата между вноса и износа е достигнала 879.9 млрд. йени (8.6 млрд. долара)

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Търговският дефицит на Япония е нараснал повече от очакваното през април, пише Wall Street Journal като цитира данните на Министерството на финансите. Разликата между вноса и износа е достигнала 879.9 млрд. йени (8.6 млрд. долара), докато анализаторите на изданието очакваха да бъде около 666.75 млрд. йени. През април 2012 г. търговският дефицит на страната беше 518.4 млрд. йени.

Като причина за голямата разлика се приема поевтиняването на японската йена. Обезценката на местната валута е търсен ефект от правителството и централната банка, за да може производството на експортно ориентираната икономика да поевтинее. негативният ефект обаче е оскъпява вносните стоки, а заради изключването на два от общо 50 реактора, страната е принудена да внася повече фосилни горива, за да задоволява необходимостта от енергия.

"Експортът може да се възстанови в бъдеще, но заради повишаващата се цена на вноса търговският дефицит вероятно ще продължи да нараства", коментира Юнко Нишиока, главен икономист в RBS Securities Japan.

Данните на министерството показват, че експортът е нараснал с 3.8% на годишна база до 5.78 трлн. йени. Вносът пък е скочил с 9.4% до 6.66 трлн. йени, въпреки че импортът на суров петрол е намалял с 2.2% през април.

Както и през предходните месеци износът на японски стоки в посока САЩ е скочил рязко с 14.8% на годишна база. По данни на министерството стойността му е на най-високото ниво за последните четири години и половина. Експортът към Китай е нараснал само с 0.3%, което анализаторите отдават на по-слабия икономически ръст и политическото напрежение между двете държави. В посока Европа има спад от 3.5%.Подкрепи Economic.bg