БЕХ приключи 2012 г. с печалба

Холдингът е платил заема към BNP Paribas

Снимка: БГНЕС

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Държавният "Български енергиен холдинг" ЕАД (БЕХ) е приключил миналата 2012 г. с 356 млн. лв. печалба на индивидуална и 15 млн. лв. на консолидирана база. Това обяви в Народното събрание изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.

От данните, които той изнесе стана ясно, че от дъщерните компании на холдинга с най-голяма печалба за миналата година е АЕЦ "Козлодуй" - 156 млн. лв. "Мини Марица-изток" е с положителен финансов резултат от 16 млн. лв., а държавната ТЕЦ "Марица-изток II" е на печалба от 46 млн. лв., поясни още Андонов.

Данните сочат, че Националната електрическа компания (НЕК) е на загуба от 99 млн. лв., като 39 млн. лв. от нея са от "Електроенергиен системен оператор" ЕАД - дъщерно дружество на НЕК.

По повод изтегления заем от американската банка Citi Андонов поясни, че БЕХ е взел мостово финансиране от 195 млн. евро и вчера холдингът е платил заема си към френската BNP Paribas - кредит изтеглен от НЕК за строителството на АЕЦ "Белене".

"В момента тече процедурата по пускане на облигационен заем от 250 млн. лв., като имаме готовност да подготвим 3 и 6-месечен отчет", каза още Михаил Андонов. Шефът на БЕХ обясни, че с тези средства ще се върне новия заем към Citi, а с останалите близо 60 млн. евро холдингът ще участва в газопровода "Набуко" и интерконекторната газова връзка България-Гърция.

Подкрепи Economic.bg