Ниската цена на хляба е нереална

Според председателят на асоциацията на зърнопроизводителите Радослав Христов ако цената е ниска значи пазарът е изкривен

7132 ~ 1 мин. четене

Ниската цена на хляба се поддържа, защото не се доизпича - икономисва се от електроенергия. Това каза в ефира на БНР председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. По неговите думи ако хляба е прекалено евтин, значи има някакво изкривяване на пазара.

"Ако хлябът трябва да се пече 18 мин. например, той се пече 15 мин. и се спестяват разходи. За хляба също трябва да има стандарт и точни параметри. И това нещо да се проверява периодично", коментира Христов. Според него за да се получат ниските цени на хляба или някой трябва да открадне нещо, или да скрие.

"Статистиката показва, че на месец един човек изяжда средно по 9 хляба. Ако увеличението е с 20 ст. прави 1.8 лв. повече на месец. Това е нищо в сравнение с увеличените разходи за електроенергия например", добави Христов.

Според него е напълно нормално цените в България да скачат при положение, че тенденцията е такава на международните пазари. "Ако промяната в цената закъснее ще има големи загуби или много големи печалби за някои", каза Христов. Според него с цената на пшеницата могат да спекулират 4-5 огромни международни компании за търговия със зърно. "Няма как 70 хил. търговци да се наговорят и да продават или да купуват на една и съща цена. Големите международни компании определят цените", добави той.

Подкрепи Economic.bg