Nokia смаза анализаторите

За малко повече от месец капитализацията на компанията се удвои

Ралито на акциите на производителят на мобилни телефони Nokia смаза прогнозите на анализаторите за стойност на книжата. Премията, с която се търгуват акциите над очакванията на икономистите е най-високата за последното почти едно десетилетие, пише Bloomberg и припомня, че от 2007 г. досега Nokia загуби 95% от пазарната си капитализация.

В момент, в който компанията базирана в Еспоо, Финландия се готви да пусне на пазара нови мобилни телефони, акциите на Nokia се изстреляха с 96%. Ралито е за периода от достигнатото 18-годишно дъно на 18 юли до 27 август 2012 г. Рядко вижданото рали изведе акциите до 2,68 евро, което е с 35% над средната прогноза от 1,99 евро за акция, която дават 48 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Миналата седмица Nokia избегна изваждане от регионалния индекс Euro Stoxx 50, което щеше да е прецедент в 14-годишната история на бенчмарка. Компанията участва в изчисляването на индекса от самото му стартиране през февруари 1998 г. Сега обаче Nokia e най-малкия компонент в измерителя. На 8 декември 2000 г. капитализацията на производителя на мобилни телефони формира 11,57% от тази на Euro Stoxx 50, но на 18 юли тази година делът се свива до едва 0,38%.

Пазарната капитализация на производителя на мобилни телефони се понижи до под 5,1 млрд. евро през юли, тъй като Nokia загуби пазарен дял за сметка на iPhone на Apple и устройствата работещи с операционната система Android на Google. Днес се очаква Nokia да представи телефони базирани на операционната система Windows Phone 8 на Microsoft. Очакванията са това да стане на събитието Nokia World.

"Често ставаме свидетели на рали на акциите на Nokia, когато се очаква пускането на нов продукт, коментира Лий Симпсън, анализатор в базираната в Лондон Jefferies Group Inc.

Коментари: 0