Nokia смаза анализаторите

За малко повече от месец капитализацията на компанията се удвои

92 ~ 2 мин. четене

Ралито на акциите на производителят на мобилни телефони Nokia смаза прогнозите на анализаторите за стойност на книжата. Премията, с която се търгуват акциите над очакванията на икономистите е най-високата за последното почти едно десетилетие, пише Bloomberg и припомня, че от 2007 г. досега Nokia загуби 95% от пазарната си капитализация.

В момент, в който компанията базирана в Еспоо, Финландия се готви да пусне на пазара нови мобилни телефони, акциите на Nokia се изстреляха с 96%. Ралито е за периода от достигнатото 18-годишно дъно на 18 юли до 27 август 2012 г. Рядко вижданото рали изведе акциите до 2,68 евро, което е с 35% над средната прогноза от 1,99 евро за акция, която дават 48 анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Миналата седмица Nokia избегна изваждане от регионалния индекс Euro Stoxx 50, което щеше да е прецедент в 14-годишната история на бенчмарка. Компанията участва в изчисляването на индекса от самото му стартиране през февруари 1998 г. Сега обаче Nokia e най-малкия компонент в измерителя. На 8 декември 2000 г. капитализацията на производителя на мобилни телефони формира 11,57% от тази на Euro Stoxx 50, но на 18 юли тази година делът се свива до едва 0,38%.

Пазарната капитализация на производителя на мобилни телефони се понижи до под 5,1 млрд. евро през юли, тъй като Nokia загуби пазарен дял за сметка на iPhone на Apple и устройствата работещи с операционната система Android на Google. Днес се очаква Nokia да представи телефони базирани на операционната система Windows Phone 8 на Microsoft. Очакванията са това да стане на събитието Nokia World.

"Често ставаме свидетели на рали на акциите на Nokia, когато се очаква пускането на нов продукт, коментира Лий Симпсън, анализатор в базираната в Лондон Jefferies Group Inc.

Подкрепи Economic.bg