Nokia става едноличен собственик в Nokia Siemens Networks

Сделката за 50-процентния дял на Siemens е за 1.7 млрд. евро

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Финландската технологична компания Nokia Oyj е постигнала споразумение с германската Siemens AG, да изкупи дела й в съвместното предприятие Nokia Siemens Networks. Финландците са готови да платят 1.7 млрд. евро, за да придобият и другата половина от компанията за производство на комуникационно оборудване.

Nokia ще плати първоначално 1.2 млрд. евро за 50-процентния дял на Siemens, а година след това ще изплати останалата сума чрез гарантиран заем, съобщиха от компанията. Централата на Nokia Siemens ще остане в Еспо, Финландия, а Раджив Сури ще остане на поста главен изпълнителен директор. Предполага се, че сделката ще бъде финализирана до края на третото тримесечие на годината.

Сделката е част от стратегията на Nokia да си върне глобалните позиции на лидер при производството на смартфони. Придобиването ще даде на финландската компания пълен контрол върху бизнеса, чиито печалби през миналата година започнаха да растат, пише Bloomberg. Siemens от своя страна се опитва да излезе от бизнеса с оборудване за безжични мрежи и да се фокусира върху бизнеса с оборудване за енергетиката, здравеопазването и жп транспорта.

"Сделката може да бъде както положителна, така и негативна за Nokia", смята Пиер Ферагу, анализатор в Sanford C. Bernstein в Лондон. "Подобна транзакция дава по осезаемо дългосрочно бъдеще за групата, но ще натежи върху балансите на компанията в краткосрочен план", смята той.

"Благодарение на мерките за оптимизиране на разходите, Nokia Siemens е на път да спести 1 млрд. евро от оперативни разходи до края на тази година", обясни главният изпълнителен директор на компанията Раджив Сури.

Програмата за оптимизация на разходите беше стартирана през 2011 г. и оттогава досега компанията е съкратила 17 хил. души, или 23% от персонала си. Към края на първото тримесечие работниците в съвместното дружество са около 56 700 души.

През април Nokia обяви 20% спад на приходите за първото тримесечие до най-ниското им ниво за последните 13 години. Финландската компания страда силно от конкуренцията на азиатските производители на смартфони, които използват операционната система Android. Паричните резерви на компанията са намалели от 4.5 млрд. евро през март до 4.2 млрд. евро в края на юни.

Коментари: 0