Nokia затваря последния си завод във Финландия

Работата си ще загубят 780 души, а цялостният план включва съкращаване на 10 хил. души в цял свят

7254 ~ 1 мин. четене

Финландският производител на мобилни телефони Nokia Oyj обяви, че е постигнала споразумение с представителите на синдикатите да затвори последния си завод в град Сало. Според информацията на Reuters след официалното затваряне през септември, без работа ще останат около 780 души.

Планът за затварянето на фабриката беше обявен още в средата на юни като част от програмата на компанията за намаляване на разходите. Тя включва съкращаване на общо 10 хил. служители в цял свят, а само във Финландия броят им ще бъде намален с 3 700 души.

Освен това Nokia планира да затвори центровете за изследвания и развитие в Германия и Канада. Планът за съкращения трябва да спести на финландската компания 2 млрд. долара в края на следващата година.

През последните няколко тримесечие Nokia регистрира постоянно загуби, което се дължи на голямата конкуренция от страна на Apple, Samsung и Google. През второто тримесечие на 2012 г. компанията отчете приходи в размер на 7.5 млрд. евро, но загубата беше удвоена до 826 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg