Нощен екшън на турската граница

Представители на голмите транспортни фирми пристигнаха късно снощи да подкрепят протестиращите

228 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Около 3 часа през нощта е извършен опит за пробив на блокадата на турската граница. Десет камиона опитали да преминат транзит през протестиращите, които застанали на пътя им, но това не ги спряло. Има пострадали след случката и се е наложила и намеса на полицията. Въпреки това обаче камионите не се подчинили на униформените. Патрулна кола, която ги е преследвала във вътрешността на страната, е била изблъскана встрани от пътя, предаде TV 7.

Един от протестиращите отишъл при шофьорите на камионите да ги попита защо се държат така и в отговор е бил пребит. Хората от блокадата твърдят, че до инцидента се е стигнало след разпореждане на собственика на фирмата, който се напил в заведение преди ГКПП „Капитан Андреево“. Част от шофьорите на камиони, употребявали алкохол също за задържани.

Въпреки неприятната ситуация българските превозвачи ще продължат блокадата на границата ни с Турция. Пропускането на товарни автомобили бе спряно от транспортните фирми заради отказа на Турция да признава разрешителните на българските превозвачи. Това спира голяма част от тях и те вече 10 дни не могат да работят.

Блокадата започна вчера, а късно вечерта към протестиращите се присъединиха и представители на големите фирми в бранша. Те обвиха, че ги подкрепят напълно и че ще се включат в блокадата на границата от днес, докато не се разрешат проблемите им.

Междувременно на 21 февруари предстои среща на транспортните министри на България и Турция за решаване на проблема с превозвачите. Срещата бе обсъдена и уточнена от премиера Пламен Орешарски и турският премиер Реджеп Таийп Ердоган в Сочи.

Подкрепи Economic.bg