Нов проект връща пушенето в заведенията

Вероятно до лятото отпадането на тоталната забрана пак ще се гледа в парламента

144 ~ 1 мин. четене

Връщането на тютюневия дим в заведенията отново излиза на дневен ред. Нов законопроект, който да облекчи приетия сега режим на тотална забрана за дим на публични места, може да влезе за гласуване до няколко седмици или да започне процедура за референдум, съобщава bTV.

"И по Нова година тази тотална забрана не можа да бъде спазена навсякъде", обясни Спас Панчев, депутат от Коалиция за България.

И така, битката започва отново. За да бъде разгледан от Народното събрание отново един отхвърлен вече законопроект, трябва да минат 6 месеца. Тази малка спънка може да се избегне като в същия закон се направи козметична корекция - така проектът минава за нов и може да влезе за обсъждане на практика веднага. Промяна като например малките заведения до 70 квадрата да не може да са за пушачи.

"Да се даде възможност тези, които бяха изградили заведения с инсталации да функционират или тези, които имат възможност и желаят да го направят", коментира Панчев.

Друга възможна идея е въпросът да бъде решен чрез референдум. Това обаче е доста скъп вариант и затова въпросът отново ще влезе в парламента вероятно още преди лятото.

 

Коментари: 0