Нова стачка блокира Гърция

Тя е организирана от синдикати в страната и е срещу спиране на програмите на държавните телевизия и радио EPT

96 ~ 1 мин. четене

В Гърция започна 24-часова национална стачка. Тя е организирана от синдикати в страната и е срещу спиране на програмите на държавните телевизия и радио EPT, съобщава АФП.

Двата големи синдиката на Гърция – този на работещите в частния (ГСЕЕ) и на трудещите се в държавния сектор (АДЕДИ), както и синдикалната организация на ГКП – ПАМЕ, са инициаторите на стачката в съседната ни страна.

С началото на стачката всички обществени услуги в Гърция бяха замразени. Правителствените офиси в цялата страна са затворени, влаковете не се движат, в болниците работят само спешните центрове. Отменени са изпити във ВУЗ. Митингите в страната продължават.

Атина реши да закрие държавната компания за радио и телевизия заради "непрозрачност и разточителство". Правителството нарече ERT "рай на загубите".

ЕК също коментира новината. Според нея, съществуването на обществено радио и телевизия е неотменна част от европейската демокрация. ЕК не е искала закриването на ERT, но не поставя под съмнение мандата на гръцкото правителство да управлява държавния сектор, се казва в документа.

Коментари: 0