Нова видео технология ще ни придава свръх зрение

Софтуерът слага няколко различни пласта в дадено стандартно видео

Учени от Масачузетския технологичен институт са създали иновативен софтуер наречен ‘Eulerian Video Magnification’, който усилва фините движения чрез видео технология, за да се разкрие скрита информация, която не се вижда с невъоръжено око, като например, притока на кръв през лицето, или дори човешкия пулс, съобщават  Huffington Post, цитирани от digital.bg.

Според екипа от учени, разработил технологията, човешкото око често няма възможност да открие малките и фини движения, които могат да предложат важна информация в определени случаи. И тяхната цел е била именно тази, да направят невидимото видимо.

Ето как работи и самата технология. Софтуерът слага няколко различни пласта в дадено стандартно видео. След това, специален филтър преработва пластовете, и това помага да се види онова, което е трудно – или невъзможно да се види с невъоръжено око. Този така наречен ‘увеличителен’ процес спомага за различаването на определени повтарящи се движения, и може да ‘постави акцент’ върху специфично място от видеото.

Този софтуер несъмнено е една завладяваща технология, която може да намери приложение в редица области. Разбира се, една от тях е медицината, където лекарите ще могат да наблюдават пациентите си дистанционно. Например, да проследяват сърдечната честота на един възрастен човек, или да проверяват дишането на бебе без да ги безпокоят.

Коментари: 0