Нови правила за отнемане на точки от днес

Шофьорите вече ще се разделят с контролни точки за 14 нарушения, а не за 25, както досега

Снимка: БГНЕС

556 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

От днес влиза в сила новата наредба за отнемане и възстановяване на контролни точки на шофьорите. 

Новите правила ще намалят от 25 на 14 случаите, в които водачите ще бъдат наказвани за нарушения с отнемане на контролни точки. 

Целта е такова наказание да има само при нарушения, които пряко влияят върху безопасността на движението. Като такива законът отличава шофирането след употреба на алкохол, особено ако нарушението е повторно; превишаване на скоростта с над 50 км/ч; управление на спряно от движение МПС и други.

От днес, няма да се вземат точки от талона за използването на антирадар, както и за неправилно преминаване край спирка на градския транспорт. Талони няма да се дупчат и при навлизане в еднопосочна улица и за шофиране без документи.

С 12 точки ще бъдат санкционирани водачите за движение с над 50 км/ч в населени места. Отпадат обаче някои от другите наказания за превишена скорост.

За управление на превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 промила ще се взимат 10 точки. При повторно нарушение - 15 точки. Ако шофьор откаже да бъде проверен с дрегер ще се раздели с 12 контролни точки.

За неспиране на пътен знак "Стоп", неправилно изпреварване и отнемане на предимство, се предвижда санкция от 8 точки. Също с толкова ще се намаляват точките и при преминаване на червен светофар.

Говорене по мобилния телефон се наказва с 6 точки.

Съгласно наредбата на водач, който притежава т.нар. „златен талон”, няма да се отнемат контролни точки при налагане на наказание за нарушение, освен за употреба на алкохол.

Облекчава се и режимът за възстановяване на отнети контролни точки.

Наредбата е обнародвана в днешния Държавен вестник и е приета в изпълнение на Плана за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса, приет на заседание на Министерския съвет на 8 октомври миналата година, уточниха от ГД „Национална полиция“.

Подкрепи Economic.bg