Нови правила за паркиране в центъра на София от утре

Синя зона с по-високи цени и нова зелена посрещат желаещите да паркират по централните улици на столицата

От утре влиза в сила новото зониране на столицата - с обособени синя и зелена зони и по-високи такси. Протестите, отлаганите във времето решения на общината и извънредни заседания не успяха да нанесат сериозни корекции върху първоначалния вид на наредбата.


От 1 септември паркирането в синя зона в София поскъпва от един лев на два. За да оставят колите си на новообособената зелена зона софиянци и гости на града ще плащат 1 лева за час престой.


На хората, които живеят в центъра на града, няма да им бъде осигурено паркомясто. Затова пък получиха месец отсрочка за плащане на т.нар. годишен винетен стикер, който се оказа и най-спорният момент от новите правила. Според наредбата за паркиране в синя зона от 1 октомври винетката за преференциално паркиране по местоживеене ще струва 150 лв. годишно. В случай, че имате втори автомобил, който също искате да държите пред блока,  тя нараства на 450 лв. Цените за зелената зона ще са съответно 100 и 300 лв.


Последната идея на председателя на общинската транспортна комисия Радослав Тошев засяга буферните паркинги около метростанциите. Според него те трябва да се ползват безплатно срещу карта за градския транспорт.


Основното искане на протестиращите остава отпадането на заплащането на такса за синята зона за живеещите в центъра, кметът Йорданка Фандъкова бе категорична, че за София няма друга алтернатива, освен синята зона, а от комисията в СО обявиха, че корекции в наредбата едва ли ще има.


Все пак събраните от тазседмичното заседание на транспортната комисия предложения ще бъдат обсъждани от общинарите и ще станат част от доклада, който ще бъде разгледан на първата сесия на общинския съвет на 13 септември.

Коментари: 0