Нови регулации за бързите кредити до края на месеца

Управляващите ще мислят за въвеждане на лицензионен режим, за да подлежат тези фирми на контрол от БНБ, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев

3584 ~ 2 мин. четене

„Подготвяме изменения в закона относно потребителските кредити и кредитните институции. До края на октомври ще бъде внесен законопроект, който да реши проблемите с тях”. Това заяви в „Здравей, България” председателят на Комисията по бюджет и финанси в парламента Йордан Цонев. Според депутата от управляващото мнозинство въпросът трябва да бъде решен още преди приемането на Бюджет 2014.

Цонев уточни, че бързите кредити се отпускат от небанкови финансови институции, а не от банките. По думите му броят им в страната се е увеличил трикратно и те са вече 157. Много от тях дават кредити за малки суми, които не попадат в рамките на Закона за потребителските кредити, посочи още народният представител от ДПС.

Управляващите ще мислят за въвеждане на лицензионен режим, за да подлежат тези фирми на контрол от БНБ. Мисли се и за въвеждане на таван на лихвата върху отпусканите кредити. Работи се и по регулацията на отношенията между банките и кредитополучателите. Там са готвят два законопроекта, посочи по телефона Йордан Цонев.

„Докато на този свят имат хора, които са готови да подпишат празен лист хартия и да не получат копие, ще се намира някой, който да злоупотреби”, коментира в сутрешния блок на Нова ТВ икономистът Георги Ганев, който също следи казуса с бързите кредити. По думите му би трябвало да се заведе общ иск от пострадалите клиенти на „Профи Кредит”.

„Един опитен юрист винаги ще намери някакъв пропуск. Ако се заведе иск, най-вероятно тази фирма ще спре да съществува”, отбеляза Ганев. „Не знам дали има нарушение на закона, но със сигурност има недобросъвестност”.

Подкрепи Economic.bg