Орешарски очаква 800 млн. лв. повече приходи за 2014 г.

Очакваният размер на БВП ще достигне 81,56 млрд. лв.

148 ~ 1 мин. четене

Приходната част в бюджет 2014 г. ще бъде увеличена с 1% от БВП в сравнение с 2013 г. Това прогнозира премиерът Пламен Орешарски пред вестник „Стандарт".Това означава поне 800 млн. лв. отгоре, обясниха депутати от бюджетната комисия. Те уточниха, че за 2013 г. се очакват 79 млрд. лв. брутен вътрешен продукт. Прогнозата за следващата година е той да достигне 81,56 млрд.

Допълнителните приходи в хазната ще отидат основно за подпомагане на бедните и за насърчаване на бизнеса, уточнили народните представители. "Съществената част от бюджета касае насърчаване на ръста и социалната защита на най-уязвимите слоеве. Дефицитът е важен, но всички пари са за хората и това е основен акцент в Бюджет 2014", коментира Орешарски.

Премиерът заяви, че разчетите за следващата година са готови и до края на този месец ще бъдат посочени по-конкретните параметри. Ще се организират дискусии със социални партньори по основните заложени политики. Премиерът допълни, че кабинетът има амбиция да подобри работата в здравеопазването, в иновативните политики, социалната сфера.

"Съществената част от бюджета касае насърчаване на ръста и социалната защита на най-уязвимите слоеве. Дефицитът е важен, но всички пари са за хората и това е основен акцент в бюджет 2014", коментира още Орешарски.

Подкрепи Economic.bg