Нови стипендии за студентите

Университетите обаче няма да получат допълнителни средства, с които да ги осигурят

60 ~ 1 мин. четене

Университетите ще дават пари за значими постижения в областта на спорта, научноизследователската и художественотворческата дейност, съобщава bTV. 

Новите стипендии ще се отпускат за един семестър, парите ще се превеждат месец за месец. Размерът ще е между 50 и 120 лева. Университетите обаче няма да получат допълнителни средства, с които да осигурят новите стипендии. От образователното министерство обясняват, че ректорите имат „свободата” да намалят размера на другите видове стипендии например, за да им стигнат парите. 

Средствата за новите стипендии трябва да са до 5 на сто от общата сума за стипендии, с която университетът разполага. Право на новите стипендии ще имат само студентите в редовна форма на обучение в държавен университет. Те ще започнат да се изплащат от септември 2014 г. 

В момента университетите изплащат стипендии за успех. Взема се предвид и дохода на член от семейството.За последните три години средният месечен размер на тези стипендии се е увеличил от 78 на 82 лева. Получават ги малко над 23 000 учащи. Втората група стипендии са за студенти с увреждания, сираци, както и на майки-студентки. Получават ги близо 3800 младежи.

 

Коментари: 0