Новите метровлакове икономисват ток за 50 хил. лева месечно

Пуснаха 10 мотриси по линиите на подземната железница

Снимка: BGNES

3731 ~ 2 мин. четене

Новите мотриси на столичния метрополитен ще доведат до 25% икономия на електроенергия, или около 50 хил. лева месечно от сметките за ток. Освен че ще облекчат автомобилния трафик, включително и наземния градски транспорт, новите мотриси ще доведат до намаляване на вредните емисии във въздуха в столицата с над 2,78 хил. тона годишно. Това стана ясно днес на церемонията по пускането в експлоатация на 10 нови метровлакове на столичния метрополитен.

На събитието присъстваха министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, столичният кмет Йорданка Фандъкова и директорът на столичната компания "Метрополитен" инж. Стоян Братоев. Мотрисите бяха осветени от отец Ангел от Столичната митрополия, след което официалните лица потеглиха от депо „Обеля” към метростанция „Сердика” на показно пътуване.

Около 85 хил. пътници дневно в повече ще може да превозва столичното метро. Новите мотриси са много по-комфортни и ще позволят на столицата да се подготви адекватно за въвеждането в експлоатация през 2015 г. на новите два участъка – от бул.  „Цариградско шосе” до Летище „София” и от ж.к. „Младост” 1 до Бизнес парка в „Младост” 4, подчерта кметът Фандъкова. А дотогава новите мотриси ще позволят да се извърши цялостен ремонт на старите.

Новите мотриси са кооперирано производство между японската фирма „Хитачи” и „Метровагонмаш”, обясни инж. Стоян Братоев. Тези влакове действително са на високо технологично ниво. Двигателите на фирмата „Хитачи” имат живот над 10 - 12 милиона километра. Взели сме наистина доброто от най-доброто, коментира той. 

Влаковете са закупени по проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на десет метровлака“, който се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” и е на стойност над 80 млн. лева.

Подкрепи Economic.bg