Новите секретни проекти на Google

Компанията продължават да дава все повече информация за футуристичните си идеи и по нищо не личи, че ще се спре пред каквото и да е, за да ги осъществи

Главният инженер на новата секретна лаборатория на компанията Google Х Себастиан Трун разкри някои от плановете, които основателя на технологичния гигант Сергей Брин има за бъдещите проекти, предава digital.bg.

Брин взимал все по-малко участие в реалното управление на компанията си и прекарвал времето си в разработки на проекти, които имат потенциала да променят света. Неслучайно мотото на Google е, че информацията трябва да бъде "универсално достъпна и от полза на хората".

Ако напоследък компанията е подложена на тежки критики по отношение на политиката и за поверителността, това не означава, че тя се е отдалечила по същество от идиалистичната си цел да подпомага прогреса и да се бори с неинформираността, коментират BusinessInsider. Ето кратък списък с всички секретни проекти в процес на разработване, за които е споделил лидерът на инженерния екип на Google X Себастиан Трун:

1. Карти на затворените пространства

Един от първите проекти на екипа на Трун, са били картите на затворени пространства към Google Maps. Тази функция на приложението не е била широко разгласявана, но е сред първите странични проекти на компанията

2. Самоуправляващи се автомобили

Този проект е първата странична разработка на Google, която реално доби широка популярност. С напътствията на Брин, екипът на Трун създаде система, която на практика позволява на автомобила да се движи без помощта на шофьор.

3. Project Glass

Най-новият продукт на секретната лаборатория Google X са очилата с добавена реалност, които се управляват с гласови команди. Project Glass представлява компютърен дисплей, поставен пред очите на потребителя, който предоставя информация направо в зрителното му поле и позволява сърфиране в Мрежата и правене на снимки.

4. Роботи

През юни 2010 г. Сергей Брин присъстваше дистанционно на конференция с помощта на робот, не по-голям от принтер. Роботиката вече е водеща тема в секретната лаборатория Google X, където машините буквално се разхождат свободно според New York Times. Остава да почакаме, за да видим дали Google ще запълни бъдещето ни с роботите, за които толкова много научни фантасти мечтаеха.

5. Google+

Миналата година Брин е поел задачата да направи Google по-социален. Резултатът е социалната мрежа Google+. Въпреки че вицепрезидентът на компанията Вик Гъндотра до голяма степен е "лицето" на проекта, Брин все пак е участвал активно в изграждането и популяризирането на мрежата.

Коментари: 0