Новият спасителен фонд може да се окаже оскъден

Въпреки това, възможностите на фонда могат да бъдат разширени чувствително, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) се намеси на вторичния облигационен пазар – вариант, който е обсъждан все по-често през последните седмици

Новият спасителен фонд за еврозоната може да се окаже със 150 млрд. евро (189 млрд. долара) по-малък от необходимото, ако Испания и Италия поискат цялостни спасителни програми преди 2014 г., коментират анализатори на Credit Suisse, съобщава CNBC.

Въпреки това, възможностите на фонда могат да бъдат разширени чувствително, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) се намеси на вторичния облигационен пазар – вариант, който е обсъждан все по-често през последните седмици.

Европейският механизъм за стабилност (ESM) е един от ключовите инструменти в борбата с дълговата криза. Фондът ще заработи по-късно тази година като приемник на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) в случай, че германският конституционен съд позволи това. Решението на съда се очаква на 12 септември.

Когато първоначално беше представена в началото на годината, инициативата беше посрещната с въодушевление от пазарите, които се надяваха, че ESM ще сложи край на несигурността, надвиснала над облигационните пазари.

Сега обаче Испания и Италия изглежда ще имат нужда от цялостен спасителен план и това повишава отново притесненията за размерите им. Според анализаторите на Credit Suisse в най-добрия случай в сегашната си форма, ESM може да гарантира рефинансирането на Испания за едва една година.

Коментари: 0