Нуждаем се от спешни мерки заради демографския срив

Тази година ще се родят 4500 бебета по-малко, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева

88 ~ 1 мин. четене

Плашеща тенденция е, че тази година ще се родят 4500 бебета по-малко в сравнение с миналата, затова държавата трябва да завие по посока на майките, на децата и на младите семейства. И ако не вземем мерки да поощрим раждаемостта, няма да има смисъл да говорим повече по тази тема.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, която е участник в Националния форум "Майчинство и детско здравеопазване", цитирана от БГНЕС. Първото "ин витро" бебе, родено у нас е и първото "ин витро" бебе, родено на Балканския полуостров, продължи Андреева.

Връщаме репродуктивния фонд към Министерството на здравеопазването, защото държавата е тази, която да се заеме сериозно с проблемите на демографския срив, отбеляза министърът.

Имаме нужда от активна политика и по отношение на недоносените деца, ще работим и по редица национални програми, свързани с майчиното и детско здраве. Това, което започнем да правим днес, ще даде своето отражение след 5-10-15 г., каза тя. Б

ила съм свидетел на работата на много от хората, които са тук на форума и се радвам, че днес ще мога да ви връча грамотите с огромен респект към резултатите от работата ви, обърна се д-р Андреева към лекарите и поднесе почетните грамоти на специалистите в областта на "ин витро" оплождането.

Подкрепи Economic.bg