Няма да има прошка за лихви за неплатени ДДС и акцизи

Лихвена ваканция ще има за тези, които са декларирали данъците си, но не са имали възможност да ги платят

Лихвена ваканция ще има само за декларирани, но неплатени в срок осигуровки и преки данъци - налози върху печалбата и върху доходите на гражданите, научи агенция Стандарт нюз.

Това означава, че фирмите, които дължат косвени данъци като Данък добавена стойност (ДДС) и акцизи, няма да могат да се възползват от т. нар. лихвена ваканция, която предвижда натрупаните задължения към хазната да може да се платят без лихвите. Засега обаче от Министерството на финансите все още не са внесли в парламента конкретните си предложения за лихвената ваканция.

По-рано стана ясно, че евентуалната лихвена ваканция ще важи само за коректни платци - тези които са декларирали данъците си, но не са имали възможност да ги платят. С други думи, за задължения, открити след проверка от данъчните, лихвите няма да се опрощават.

Според данни на Националната агенция за приходите просрочията на главници и лихвите за осигуровки и преки данъци са около 900 млн. лв. Лихвената ваканция би опростила 150 млн. лв. задължения към хазната, но би осигурила потичането към бюджета на останалата сума.

Още не е ясно дали идеята за лихвената ваканция ще бъде реализирана на практика. Причината за това е, че сред депутатите има редица опасения, сред които потенциално ощетяване на добросъвестните платци. Освен това, за да платят дълговете си към бюджета, фирмите може да вземат банкови заеми. Така отново ще бъдат с дългове, като само ще печели от разликата между наказателните лихви към бюджета и по-ниските банкови лихви.

Коментари: 0